Składniki na dużą blaszkę:
2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
6 jajek
3 i 1/3 szklanki mąki
przyprawa korzenna do piernika - 2-3 łyżeczki
3 łyżeczki kakao
3-4 szklanki startej marchewki
Olej miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku wciąż miksując składniki. W następnej kolejności dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao,przyprawę i wszystko mieszamy. Na sam koniec dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i mieszamy. Aby piernik był bardziej piernikowy można dorzucić orzechów włoskich, rodzynek czy żurawinę. Ja akurat byłam przed zakupami więc szuflada świeciła pustkami, ale zrobiłam pyszny cytrynowy lukier by podkreślić piernikowy smak ciasta, a równocześnie podrasować piernika słodką polewą.
Lukier:
sok z połówki cytryny + 3/4 szklanki cukru pudru - dokładnie wymieszać by uzyskać odpowiednią zawiesistą konsystencję, następnie polać lukrem ciasto. Smacznego!
Musiał być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńwygląda na niezwykle udany ;) porywam przepis;) zapraszam na sernik z miodowymi roladkami;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
Mmm, cudownie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńile czasu i w jakiej temperaturze powinno sie je piec?
OdpowiedzUsuń180C przez jakieś 45 minut
Usuń