4 lis 2014

Piernik marchewkowy z lukrem

Szybkie i smaczne ciasto, które zawsze wychodzi i zawsze wszystkim smakuje, na dodatek zmieniając w nim dodatki można piec za każdym razem to samo , a jednak inne ciasto. Ja piekłam go już jako ciasto cytrynowe i cynamonowe. Dziś po prostu piernik z pysznym cytrynowym lukrem.


Składniki na dużą blaszkę:
2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
6 jajek
3 i 1/3 szklanki mąki
przyprawa korzenna do piernika - 2-3 łyżeczki
3 łyżeczki kakao
3-4 szklanki startej marchewki


Olej miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku wciąż miksując składniki. W następnej kolejności dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao,przyprawę i wszystko mieszamy. Na sam koniec dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i mieszamy. Aby piernik był bardziej piernikowy można dorzucić orzechów włoskich, rodzynek czy żurawinę. Ja akurat byłam przed zakupami więc szuflada świeciła pustkami, ale zrobiłam pyszny cytrynowy lukier by podkreślić piernikowy smak ciasta, a równocześnie podrasować piernika słodką polewą.
Lukier:
sok z połówki cytryny + 3/4 szklanki cukru pudru - dokładnie wymieszać by uzyskać odpowiednią zawiesistą konsystencję, następnie polać lukrem ciasto. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. wygląda na niezwykle udany ;) porywam przepis;) zapraszam na sernik z miodowymi roladkami;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudownie aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile czasu i w jakiej temperaturze powinno sie je piec?

    OdpowiedzUsuń