12 cze 2015

Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

Ziemniaki nie muszą być pospolite, można je podać i zjeść na różne sposoby: gotowane, duszone, pieczone, smażone, tłuczone czy w całości, bez skórki lub w mundurkach. Wszystko zależy od naszej fantazji.
U mnie w menu ziemniaki pieczone w rozmarynie prosto z piekarnika, pachnące i kuszące złotym kolorem.



Wykonanie jest bajecznie proste, a smaku i radochy co nie miara.
Dowolną ilość ziemniaków obieramy, kroimy na równe ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale nie rozgotowujemy. Po ugotowaniu należy je odcedzić i ułożyć w naczyniu do zapiekania szklanym lub ceramicznym, wysmarowanym wcześniej oliwą z oliwek. Ziemniaki muszą tworzyć jedną warstwę by równo się upiekły.


W filiżance przygotowujemy mieszankę z kilku łyżek oliwy z oliwek, kilku łyżeczek rozmarynu, soli i pieprzu do smaku. Silikonowym pędzlem "malujemy" ziemniaki przygotowanymi ziołami. Wkładamy do piekarnika na 30 minut do temperatury 200C.
Po tym czasie ziemniaczki powinny być gotowe, a skórka złocista. Można podawać do dań mięsnych, ryb, warzyw lub po prostu zjeść je ze smakiem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz