20 kwi 2015

Domowy chleb razowy

Domowe pieczywo zawsze kojarzy z dzieciństwem i pozytywnymi uczuciami. Nie znam nikogo kto nie połasił by się na chlebek wyjęty wprost z pieca. Pieca niestety nie posiadam, ale dobry piekarnik też nie jest zły! Wypieki z domowej piekarni zawsze są mile widziane na każdym stole, o zapachu już nie wspomnę.
Tym razem zawitał do nas chleb razowy, najprostszy na świecie, którego nie ma potrzeby wyrabiać, wystarczy wymieszać składniki i zostawić je na całą noc w lodówce, a rano po prostu upiec.



Składniki:
1/2 kg mąki chlebowej razowej
1 łyżeczka suszonych drożdży w proszku
450 ml wody
1/2 łyżeczki soli



Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce, zabezpieczamy miskę folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na całą noc. Rano wyciągamy ciasto i zostawiamy na jakieś 20 minut w temperaturze pokojowej by się nieco ogrzało, następnie przekładamy do formy wyłożonej pergaminem i posypujemy mąką. Pieczemy w temp około 220C mniej więcej 44-60 minut. Ja sprawdzałam patyczkiem czy chleb jest w środku upieczony. Po upieczeniu chleb zostawiamy do wystygnięcia  choć to trudne, bo zapach jaki unosi się w domu nie pozwala pozostać obojętnym i ma się ochotę ukroić choćby kawałeczek. Najlepiej smakuje z samym masłem. Kolejną wersję tego pieczywa wypróbuję z ziarnami słonecznika, bo jadłam taki u siostry i tez był pyszny. Smacznego!





2 komentarze: