7 kwi 2015

Fale Dunaju

To wyśmienite ciasto pamiętam z dzieciństwa. Razem z siostrami zajadałyśmy się nim niemal co niedzielę. Mama na nasze zamówienie piekła je przez jakiś czas, dopóki nie przyjął się inny plackowy hit. Chciałam by moja córka spróbowała moich smaków sprzed lat, a przy okazji ugościłam świątecznych gości. Wszystkim posmakowało, a dzieci zajadały się ze smakiem.



Składniki na ciasto:
1 margaryna
20 dag cukru pudru
3 łyżki kakao
5 jajek
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia - dałam 1 i pół
25 dag mąki
około 1 kg jabłek
olejek rumowy

Ubić pianę z białek. Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku. Ubitą pianę dodać do utartej masy, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na natłuszczoną i obsypaną bułka tartą blachę. Do drugiej części dodać mleko, kakao i kilka kropel olejku rumowego, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki, następnie wbić pionowo do ciasta i włożyć do piekarnika na około 60 minut w 180C.


Masa
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 kostka masła.
W 3/4 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, a resztę wlewamy do rondla z cukrem i budyniem oraz mąką i podgrzewamy do połączenia składników aż powstanie gęsty budyń - cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodajemy kostkę masła po łyżce i miksujemy na puszystą masę.


Wykładamy masę na wystudzone ciasto, a na wierzch przygotowujemy polewę czekoladową. Ja mam ulubioną :
jajko, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao ucieramy ze sobą, następnie dodajemy 10 dag gorącej roztopionej margaryny i dokładnie mieszamy i polewa gotowa. Smacznego!

3 komentarze: