21 maj 2015

Zapiekanka Trzy Kolory ze szpinakiem i mięsem

Pyszna zapiekanka z ryżu, mięsa mielonego i szpinaku. Polecam wszystkim, bo to fajne i smaczne danie, a przy okazji cieszy oko, bo przecież jemy także oczami.


Składniki:
1,5 szklanki suchego ryżu
300 gram mięsa mielonego wieprzowo wołowego
opakowanie szpinaku mrożonego
puszka pomidorów krojonych bez skórki
kilka ząbków czosnku
1 średnia cebula
sól
pieprz
ser żółty starty na grubych oczkach
kilka łyżek śmietany do szpinaku
oliwa z oliwek


Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę podduszamy na oliwie, dodajemy mięso mielone i podsmażamy, następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja dodaję ziarenka smaku. Dusimy dopóki składniki nie zintegrują się ze sobą.

Przygotowanie szpinaku; na patelni smażymy kilka posiekanych w kostkę ząbków czosnku na oliwie, dodajemy opakowanie mrożonego szpinaku (może być świeży) dusimy, doprawiamy solą oraz zaprawiamy śmietaną wedle uznania. Ja dodaję 3-4 duże łyżki.



Mięso mieszamy z ryżem i przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy szpinak, a wszystko posypujemy żółtym serem. Pieczemy w piekarniku w 180C około 20 minut.
Smacznego!
"Czas na szpinak 5!"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz