14 mar 2015

Sernik kremowy z czekoladą

Serniki piekę bardzo rzadko choć bardzo lubię się nimi delektować, ale jakoś zawsze wydaje mi się czasochłonny, no i najlepszy jest dopiero po odstaniu czyli na następny dzień, a kiedy mamy zachciankę to nie chcemy czekać do jutra by ją zaspokoić. Tym razem naszła mnie ochota na serniki i to nie byle jaki, ale z prawdziwego swojskiego twarogu od mojej ukochanej przyjaciółki , która zaopatrzyła mnie w większą ilość pysznego sera. Obiecałam, że powstanie z niego pyszny sernik i voila'!
Serdecznie polecam ten przepis, bo to co upieczecie rozpływa się w ustach i wprowadza w błogostan.


Składniki;
1 kg twarogu zmielonego na sernik
1 torebka cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru ja dałam 1/2 wolę mniej słodkie, a słodyczy dodaje polewa czekoladowa
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek pomarańczowy
1/2 kostki margaryny lub masła


Oddzielamy żółtka od białek do 2 różnych naczyń. Do miski wsypujemy cukier i dodajemy margarynę oraz cukier waniliowy i miksujemy ze sobą, następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy na puszystą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy z resztą. Następnie dodajemy po kilka łyżek zmielonego twarogu tak by wszystko ze sobą dokładnie połączyć, ale nie napowietrzać za bardzo, na końcu kilka kropli esencji pomarańczowej do smaku. W drugiej misce ubijamy pianę z białek z odrobiną sody by była sztywniejsza. Po ubiciu pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką łączymy z masą mieszając składniki.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, Wylewamy masę serową do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy 1 godzinę. Po godzinie skręcamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie sernik musi odpocząć najlepiej w piekarniku.

Polewa:                                       3 pierwsze składniki ucieramy ze sobą i dodajemy roztopioną ciepłą
1 jajko                                       margarynę mieszając wszystko razem i polewa gotowa.
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
10 dag margaryny

Ja przygotowałam polewę czekoladową i obsypałam sernika skórką z pomarańczy, bo tak lubię najbardziej. By móc oblać sernik czekoladą musi być całkowicie wystudzony dlatego najlepiej upiec go wieczorem ,a polewę zrobić na następny dzień. Smacznego!


2 komentarze: