3 lut 2015

Zupa krem z ziemniaków

Zwykła zupa ziemniaczana może być przygotowana w taki sposób, że to już nie jest taka zwykła kartoflanka, ale pyszny pożywny krem z ziemniaków, który jak na dzisiejszy lekki mrozik świetnie rozgrzeje i napełni żołądek. Jako, że razem z córką uwielbiamy zupy - kremy to próbujemy tej opcji zup z różnymi składnikami. Dziś ziemniaczany krem. Dodam, że sama jestem zaskoczona efektem, nie wiedziałam, że "skremowane ziemniaki" mogą tak wybitnie smakować. Nigdy wcześniej nie robiłam kremu z ziemniaków, ale od dziś to zapewne się zmieni. Zupa jest smaczna i sycąca.

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
3 liście laurowe
łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz
sól
1/2 cebuli
2 kostki rosołowe
2 litry wody
1-2 skrzydełka (dopuszczam opcję bez skrzydełek - moja dziś taka jest)
natka pietruszki



Gotujemy wodę w garnku, gdy zawrze wrzucamy 2 kostki bulionowe najlepiej drobiowe lub warzywne oraz obraną marchew i pietruszkę oraz liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa zmiękną. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Gdy marchew i pietruszka już zmiękną, przecedzamy wywar odkładając jarzyny na sito, a do wywaru wrzucamy pokrojone ziemniaki i podduszoną cebulkę. Gotujemy jakieś 20 minut dopóki ziemniaki nie zmiękną. Gdy to nastąpi dodajemy resztę odcedzonych warzyw, zioła prowansalskie, pieprz do smaku i wszystko ze sobą blendujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, można dodać odrobinę śmietanki. Smacznego!

ZUPA KREM



Zimowy Obiad

5 komentarzy:

  1. u mnie dziś pyszna wątróbka w sosie śmietanowym, ale krem z ziemniaków...muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest pyszne,POZDRAWIAM MIŁEGO TYGODNIA....

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Na ile osób?

    OdpowiedzUsuń