W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć wypieków z truskawkami, dlatego dziś przyszła mi ochota na takie właśnie ciasto. Najpyszniejsze jak zwykle jest ciepłe prosto z piekarnika, a jeszcze lepsze na takie upały z gałką lodów waniliowych.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg umytych i odszypułkowanych truskawek
Jajka trzeba utrzeć z cukrami, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu rozpuszczoną margarynę i wszystko razem wymieszać. Wylać ciasto na przygotowaną i wyścieloną papierem formę, a na wierzchu poukładać truskawki. Na końcu robimy kruszonkę, którą sypiemy na truskawki.
Kruszonka:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru pudru
Wszystko ugniatamy palcami i posypujemy powstałymi grudkami ciasto.
Pieczemy około 45 minut w 180 C.
Ciasto wygląda smakowicie. Uwielbiam kruszonkę, truskawki... i ten smak. Mniam.
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
http://makeeateasy.blogspot.com/2013/06/podwojna-nominacja-do-liebster-blog.html
Musi być przepyszne! :) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńTymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńUprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
pozdrawiam serdecznie
Magda