Składniki:
700 gram mąki pszennej
2 jajka
1/4 szklanka cukru
5 dag drożdży
1/4 łyżeczki soli
10 dag roztopionej margaryny
1 szklanka letniego mleka
Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru. Na stolnicy przesiewamy mąkę i dodajemy kolejno składniki : zaczyn drożdżowy, letnie mleko, cukier, sól, jajka oraz na końcu roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne i lśniące. Zostawiamy na 1,5 godziny pod ściereczką do wyrośnięcia. Po tym czasie forujemy z ciasta jednakowe kulki i umieszczamy w formie do muffinek. Ja zrobiłam 12 muffinek i 5 okrągłych drożdżówek na blasze. Oczywiście pomysł z formą na muffinki jest mój, bo zazwyczaj z tego ciasta robię okrągłe drożdżówki, których wychodzi około 15 sztuk. Jednak muffinki są mniejsze dlatego wyjdzie ich więcej.
Po umieszczeniu drożdżówek w formie nakładamy na nie ulubione owoce i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy żółtkiem nasze drożdżówki i umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku na około 25 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Idealne na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńMmm, idealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń