16 lut 2015

Drożdżowe muffinki z owocami

Świeże ciasto drożdżowe pachnące owocami to jak dla mnie jeden z najpiękniejszych kuchennych zapachów. A jeszcze gdy te zapachy roztaczają się rano przed poranną kawą, to można zwariować ze szczęścia. Ja dzisiaj zafundowałam sobie właśnie takie szczęście. Kawa ze świeżą cieplutką drożdżówką na śniadanie to coś wspaniałego. Moje drożdżówki dzisiaj przybrały postać muffinek z malinami i śliwkami, co wprawiło mnie w zupełnie owocowo letni stan drożdżówkowego upojenia.


Składniki:
700 gram mąki pszennej
2 jajka
1/4 szklanka cukru
5 dag drożdży
1/4 łyżeczki soli
10 dag roztopionej margaryny
1 szklanka letniego mleka



Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru. Na stolnicy przesiewamy mąkę i dodajemy kolejno składniki : zaczyn drożdżowy, letnie mleko, cukier, sól, jajka oraz na końcu roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne i lśniące. Zostawiamy na 1,5 godziny pod ściereczką do wyrośnięcia. Po tym czasie forujemy z ciasta jednakowe kulki i umieszczamy w formie do muffinek. Ja zrobiłam 12 muffinek i 5 okrągłych drożdżówek na blasze. Oczywiście pomysł z formą na muffinki jest mój, bo zazwyczaj z tego ciasta robię okrągłe drożdżówki, których wychodzi około 15 sztuk. Jednak muffinki są mniejsze dlatego wyjdzie ich więcej.
Po umieszczeniu drożdżówek w formie nakładamy na nie ulubione owoce i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy żółtkiem nasze drożdżówki i umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku na około 25 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!



Pieczemy słodkie drożdżówki





2 komentarze: