26 sty 2015

Napój pomarańczowy z cynamonem i imbirem

Ten sok z pomarańczy robię bardzo często, ponieważ smakuje wyśmienicie i na pewno jest wiele zdrowszy o wszystkich soków w kartonach z konserwantami, na dodatek świetnie pasuje do karnawałowych drinków.
W moim blogu podawałam już przepis na ten domowy sok, ale tym razem w nieco innej odsłonie, bardziej jako drink bezalkoholowy, który oczywiście można zamienić na drink procentowy dodając ulubionych alkoholowych składników.


Składniki:
2 dorodne pomarańcze
2-3 średnie marchewki
świeży imbir
cynamon
cukier
1 łyżka kwasku cytrynowego
woda

Pomarańcze dokładnie myjemy pod gorącą wodą i kroimy w kostkę wraz ze skórką, marchewkę obieramy o również kroimy w kostkę. Wrzucamy marchewkę i pomarańcze do dużego garnka i zalewamy 1 litrem wody, dodajemy kwasek cytrynowy i gotujemy około 1- 1,1/2 godziny, aż składniki zmiękną.
Do gotującej się bazy ścieramy odrobinę świeżego imbiru  mniej więcej 1 łyżeczkę, oraz odrobinę cynamonu. (można dodać z torebki, ale nie za dużo).
Po ugotowaniu miksujemy bazę blenderem tak by powstała konsystencja musu. Do musu dolewamy około 3 litrów przegotowanej wody i dosładzamy do smaku według własnych upodobań, ja dodaję około 5 dużych łyżek cukru, ponieważ nie lubię zbyt słodkich napojów. Ilość wody także dowolna, gdy damy jej mniej to sok będzie intensywniejszy w smaku i niemal aksamitny.
Po zmiksowaniu, rozcieńczeniu i osłodzeniu soku, przecieramy go przez cieniutkie sitko do szklanych butelek, dzbanków etc.

Ta wersja soku jest zimowo karnawałowa, cynamon i imbir doskonale rozgrzewają, nadają fajnego aromatu pomarańczy, a dodatkowo pasują świetnie do ulubionych drinków. Polecam i życzę smacznego!

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

2 komentarze: