27 sty 2015

Pizza z brokułami

Dziś pizza w zielonej odsłonie, nie tylko fajnie się prezentuje, ale przede wszystkim jest zdrowsza od tych mięsnych i ciężkich z wieloma dodatkami. Reszta brokułów z wczorajszego obiadu przydała się jak znalazł do tej lekkiej i smacznej pizzy. Polecam gorąco wszystkim pożeraczom pizzy i nie tylko, bo ta kompozycja jest bezmięsna więc nadaje się także dla miłośników kuchni wegetariańskiej.


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 dag drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody (w zależności ile ciasto jej wypije)

Składniki na sos:
1 mały jogurt naturalny (grecki)
Kilka łyżek śmietany
sól i pieprz do smaku
1 -2 rozgniecione ząbki czosnku
oregano
odrobina tartego sera najlepiej parmezanu, ale inne też mogą być
brokuł


Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 40 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. W tym czasie obgotowujemy we wrzątku brokuła tak by był al dente i zachował swój kolor.
Jogurt mieszamy ze śmietaną, tartym serem, przyprawami i czosnkiem.
Ciasto wałkujemy i formujemy 2 okrągłe placki , które smarujemy naszym sosem, zostawiając gołe brzegi ciasta . Na wierzch układamy kwiatuszki brokuła i wkładamy do gorącego piekarnika (200 C) na około 10 minut i gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz