23 sty 2015

Torta di patate - ziemniaczana zapiekanka po włosku

Kolejna obiadowa zapiekanka, którą ubóstwia moja córka, ja zresztą też. To typowo włoski przysmak, który gości na stołach w chłodniejsze dni i nie tylko jest bardzo smaczny, ale również dość syty.
Włosi tort ziemniaczany jedzą również w wersji na zimno, ja jednak wolę wersję na gorąco, prosto z piekarnika.
W moim blogu jest już podobny przepis, ale nie mogłam się powstrzymać by go umieścić gdy zobaczyłam nową akcję na Durszlaku - Zima we Włoszech. I oto moje danie na włoską zimę.


Składniki:
Około 1 kg ugotowanych ziemniaków i rozbitych na pure
sól
pieprz
2 średnie cebule
7 pieczarek
2 roztrzepane jajka
natka pietruszki
około 10 dag tartego żółtego sera
kilka plasterków szynki konserwowej
kilka łyżek masła
bułka tarta


Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki tłuczemy na miazgę. Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na masełku wraz z pokrojonymi w kostkę pieczarkami. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do pure.
Siekamy natkę pietruszki, a szynkę kroimy w paseczki i jeszcze na połowę. Do ziemniaków dodajemy jajka, szynkę, pietruszkę, masło, połowę tartego sera oraz doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Tortownicę natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wypełniamy masą ziemniaczaną. Na wierzchu posypujemy resztą żółtego sera i odrobiną bułki tartej. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut w temp. 180 C. Smacznego!


Zima  we Włoszech

1 komentarz:

  1. Uwielbiam zapiekanki i myślę, że ta moim szkrabom zasmakuje. Fajny przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń