5 sty 2015

Calzone

Ta pizza w kształcie pieroga ze wspaniałym nadzieniem to dość popularny przysmak we Włoszech. Jeżeli lubicie pizzę tak jak ja to polecam wypróbować jej w tej właśnie postaci. Do środka możecie dać wszystkie dodatki na jakie macie ochotę i które lubicie w pizzy.Ja zrobiłam nadzienie z bakłażana, pomidorów i czarnych oliwek. Myślę, że pizza w takiej odsłonie pobudzi najbardziej wybredne kubki smakowe.



Ciasto:
1,5 dag świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru = zaczyn
2 szklanki maki pszennej
około 1 szklanki wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju roślinnego

Wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne i przykrywamy ściereczką na około 45 minut do wyrośnięcia.


Nadzienie:
Umyty i obrany ze skórki bakłażan kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy 1 dużego pomidora pokrojonego w kostkę ( mogą być pomidory z puszki), garść ulubionych oliwek bez pestek - ja dodałam czarne, ale wybór należy do Was. Można dodać więcej dodatków,  które dusimy razem na patelni do zmięknięcia doprawiając solą i pieprzem oraz oregano.




Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować na koło i na połowę koła nałożyć nadzienie, posypać tartym serem i zakleić w pieróg. Wkładać do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 20 minut. Można wcześniej podzielić ciasto na 2 lub 3 części i zrobić mniejsze calzone.  Smacznego!

1 komentarz: