Ciasto:
1,5 dag świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru = zaczyn
2 szklanki maki pszennej
około 1 szklanki wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju roślinnego
Wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne i przykrywamy ściereczką na około 45 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Umyty i obrany ze skórki bakłażan kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy 1 dużego pomidora pokrojonego w kostkę ( mogą być pomidory z puszki), garść ulubionych oliwek bez pestek - ja dodałam czarne, ale wybór należy do Was. Można dodać więcej dodatków, które dusimy razem na patelni do zmięknięcia doprawiając solą i pieprzem oraz oregano.
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować na koło i na połowę koła nałożyć nadzienie, posypać tartym serem i zakleić w pieróg. Wkładać do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 20 minut. Można wcześniej podzielić ciasto na 2 lub 3 części i zrobić mniejsze calzone. Smacznego!
Pieróg gigant, kuszące! :)
OdpowiedzUsuń