Bardzo lubię serniki i te pieczone i te na zimno, ale jakoś nie za często je robię. Dlatego właśnie na zakończenie roku upiekłam sernik by połechtać na Sylwestra podniebienie czymś lżejszym niż świąteczne ciasta z masami.
Przepis na sernik jest połączeniem 2 przepisów tj na kruche ciasto i na sernik brzoskwiniowy, ale świetnie się ze sobą komponują i placek jest naprawdę pyszny. Dodatkowo szybki i prosty - co lubię.
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
3/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru
Margarynę siekamy nożem z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto od razu przekładamy na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i nakładamy na ciasto masę serową.
Masa serowa:
5 jajek
1 cukier waniliowy
1 kg sera mielonego
1/2 szklanki mleka
budyń śmietankowy lub waniliowy
1 puszka brzoskwiń
1 szklanka cukru
Ucieramy żółtka z cukrami, dodajemy mleko,ser, proszek budyniowy i miksujemy na gładką masę. Następnie ubijmy białka i powoli dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i tak przygotowaną masę wylewamy na kruche podpieczone ciasto. Pieczemy sernik przez godzinę w temp 160C uważając by nie przypiekł się zbytnio na wierzchu.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na około 1 godzinę by ciasto nie opadło.
Brzoskwinie pasują do sernika
OdpowiedzUsuń