10 lis 2014

Zapiekanka z kurczakiem dynią ryżem i pieczarkami

Wciąż można dostać dynie w sklepach i wyczarować z nich wspaniałe dania. Ja swoją dostałam wczoraj od mamy, a że była ogromna to dań z dyni wyszło z niej kilka i mogłam podzielić się obiadem z sąsiadką.
Przepis na tę świetną zapiekankę znalazłam na stronie Kwestia smaku, gdzie przepisów na dynię jest całe mnóstwo - serdecznie polecam do podpatrzenia.

Składniki:
-pieczona dynia 500 gram 
200 gram suchego ryżu białego
20 dag pieczarek
750 ml bulionu drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa do smażenia
inne przyprawy:2 łyżeczki kurkumy,2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, szafran

Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki i miąższ, układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika, pieczemy około godziny. Później obieramy miąższ z łupiny.


Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami, których używamy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na dużej głębokiej patelni na oliwie, dodajemy kurczaka i posiekany czosnek i obsmażamy kurczaka około 3 minuty ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy puree z dyni i znowu troszkę doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 2-3 minut i dodać ryż. Wlać szklankę wrzącego bulionu i zagotować.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać resztę bulionu, zamieszać , przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 30 minut.


Po tym czasie danie jest gotowe do pałaszowania. Warto podać ze świeżą natką pietruszki lub świeżym tymiankiem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz