13 paź 2014

Tarta jabłkowa

Na niedzielne popołudnie nie mogło braknąć czegoś słodkiego do poobiedniej kawy. Długo się nie zastanawiałam nad tym co to będzie, biorąc pod uwagę dużą kilo jabłek, które czekały w kuchni i aż się prosiły żeby coś z nimi zrobić i to szybko. U moich rodziców rośnie pewna jabłoń, która może nie rodzi szlachetnych owoców, ale za to dużo i takich, które świetnie nadają się właśnie na szarlotki i tarty.


Składniki na tartę:
1 szklanka cukru pudru - dałam troszkę mniej
100 gram masła
250 gram mąki tortowej
1 jajko
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego


Wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników, tak by stało się zwarte i delikatne. Po wyrobieniu rozwałkowujemy je na kształt koła o średnicy nieco większej niż nasza forma na tartę. Ja robię to przez pergamin wtedy nie klei się do wałka, a następnie przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30minut.

Jabłka:
Potrzebujemy około 6 sztuk kwaskowych jabłek, które obieramy i kroimy w kostkę, a następnie prażymy z odrobiną cynamonu i cukru, dopóki nie zaczną się rozpadać.
2 kolejne obrane jabłka kroimy na ćwiartki i znów na ćwiartki - posłużą one do wykończenia tarty.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy na nie uprażone jabłka, a na wierzchu układamy ćwiartki jabłek. Tak przygotowane ciasto wkładamy na godzinę do piekarnika w 180C. Smacznego.


3 komentarze:

  1. jak ładnie przyrumieniona, chętnie bym się skusiła na kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń