27 lip 2014

Ciasto ucierane z malinami i kruszonką

Ucierane zawsze smakuje, a najlepiej z owocami sezonowymi. Tym razem u mnie w odsłonie malinowej. Mniam! 

Składniki:
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 garści świeżych malin

Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrami. Do jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy ze sobą. Na koniec dolewamy jeszcze ciepłej margaryny i mieszamy ciasto. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem brytfanny i układamy na wierzchu maliny.

Kruszonka:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki cukru

 Rozcieramy ze sobą wszystkie składniki by powstały grudki i posypujemy nimi ciasto z malinami.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na około 45 minut w 175 C.




1 komentarz: