6 sty 2014

Piernik marchewkowy

Już po świętach i po Nowym Roku, a po świątecznych smakołykach nie zostały nawet okruszki, a słodkiego się chce:). Dlatego odświeżyłam stary przepis na piernik marchewkowy, który smakuje pysznie i zupełnie nie wiem dlaczego nie robiłam tego ciasta przez ostatnie lata.
Piernik jest naprawdę smaczny i bardzo aromatyczny, a dzięki startej marchewce puszysty i wilgotny.

Składniki:
1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka cukru
1 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 jajka
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki tartej marchwi
1,5 łyżki kakao
Można dodać bakalie:orzechy,skórka pomarańczowa itp


Cukier ucieramy z olejem, dodajemy jajka cały czas ucierając, następnie mąkę, proszek, sodę, kakao, przyprawę, na końcu marchew i bakalie i wszystko mieszamy łyżką. Wkładamy przygotowane ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy i pieczemy około 45 minut.



2 komentarze:

  1. uwielbiam korzenne ciasta. musiało fajnie komponować się z marchewką :) super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować - jadłam kupny ale sama nie próbowałam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń