Znalazłam kiedyś ten przepis w internecie i byłam mile zaskoczona. Tarta jest smaczna, oryginalnie smakuje, a na dodatek przygotowuje się tak szybko jak szybko się zjada.
Oryginalnego smaku dodaje jej odrobina imbiru, ja dodaję też szczyptę cynamonu na jabłka, bo jakoś nieodzownie kojarzy mi się z ciastami jabłkowymi.
Składniki:
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wszystkie te składniki łączymy zagniatając ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do formy na tartę i nakłuwamy widelcem by w trakcie pieczenia oddychało. Następnie wkładamy na jakieś 20 minut do nagrzanego piekarnika.
Jabłka:
4-5 dużych jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka masła
Opłukane i obrane jabłka kroimy w kostkę i dusimy w rondlu na małym ogniu, z dodatkiem łyżeczki masła tak by puściły sok. Następnie dodajemy sproszkowaną galaretkę i mieszamy. Galaretka musi się rozpuścić i połączyć z jabłkami. Taką gotową masę jabłkową wykładamy na podpieczone.
Kruszonka:
7-8 łyżek mąki
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki masła
2 krople olejku cytrynowego
Wszystkie składniki łączymy i posypujemy grudkami ciasta przygotowane jabłka na tarcie. Ja posypuję jeszcze wierzch szczyptą cynamonu, ale niekoniecznie. Całość wkładamy do piekarnika na około 20 - 25 minut.
Tarta najlepiej smakuje na ciepło, a z lodami jeszcze lepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz