14 kwi 2013

Lasagne

Lasagna bardzo często gości na moim stole, ponieważ i ja i moja córka bardzo ją lubimy, a przygotowanie wcale nie jest trudne i czasochłonne. Na dodatek jest namiastką śródziemnomorskiej kuchni - naszej ulubionej. Oczywiście każdy kto serwuje lazagne w domu, ma swój własny przepis na to danie. Ja przedstawiam swój, który wydaje mi się w miarę prosty i szybki.

Składniki:

1 pudełko makaronu Lasagne
1/2 kg mięsa mielonego (dowolnego)
1/2 l przetartych pomidorów (passaty pomidorowej)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
około 20 dkg żółtego sera
natka pietruszki
oregano
1 cebula
sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy:

1/2 l mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki

W rondlu na oliwie smażymy pokrojone w kosteczkę ząbki czosnku oraz cebulkę, aż delikatnie się zeszklą. Następnie dolewamy opakowanie passaty z pomidorów - mieszamy, gdy będzie już podgrzana, dodajemy mięso mielone i mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Sos gotujemy na małym ogniu dodając oregano, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki według własnych preferencji smakowych. Ja dosmaczam troszkę vegetą. Dobrze jeśli zioła są świeże, wtedy ich smak jest intensywniejszy.

W drugim rondelku przygotowujemy sos beszamelowy. Wlewamy mleko, dodajemy 3 łyżki masła , 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku i to wszystko dokładnie mieszamy gotując na małym ogniu aż do zgęstnienia.

Gdy oba sosy mamy już gotowe, układamy makaron z pudełka w nasmarowanym sosem beszamelowym naczyniu. Ja używam szklanego prostokątnego naczynia żaroodpornego. Po nałożeniu warstwy makaronu zalewamy go warstwą sosu pomidorowego, a następnie warstwą beszamelu i nakładamy kolejną warstwę makaronu. Warstw można zrobić tyle, na ile starcza nam sosów. Na ostatniej warstwie sosu kładziemy starty żółty ser, dokładnie przykrywając całe danie. Ja pokrywam na koniec naczynie folia aluminiową, tak by wszystkie warstwy makaronu dobrze zmiękły podczas pieczenia i przesiąkły aromatem sosów.
Wkładamy potrawę do piekarnika na około 20-30 min. Po upieczeniu lasagna gotowa do jedzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz