9 kwi 2013

Sałatka z makaronem, brokułami i serem feta

Taką sałatkę można zrobić w krótkim czasie, jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i zdrowa. Więc jeśli spodziewacie się gości, a niekoniecznie jesteście przygotowani na wizytę, to warto skorzystać z tego łatwego przepisu, by podać na stół coś na ząb.

Składniki:
250 dag makaronu włoskiego kokardki lub spiralki
1/2 opakowania sera feta
1/2 świeżego brokuła
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak by był al dente. Brokuła wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5-10 min aby się nie rozgotował, a zachował lekką twardość. Po ugotowaniu makaron i brokuły studzimy, następnie rozdrabniamy kwiat brokuła na nieco mniejsze cząstki. W międzyczasie do kubeczka wlewamy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Można odstawić do lodówki na 1/2 godzinki. Kroimy ser feta w średnią kostkę. Po czym mieszamy wszystkie składniki sałatki i lekko doprawiamy solą jeśli uznamy, że jest potrzebna. Ja osobiście nie dodaję już soli, gdyż ser feta jest dosyć słony. Sałatka jest gotowa do spożycia.


1 komentarz:

  1. jutro wypróbuję ,apetycznie wyglada na pewno tak też smakuje :-))

    OdpowiedzUsuń