Taką sałatkę można zrobić w krótkim czasie, jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i zdrowa. Więc jeśli spodziewacie się gości, a niekoniecznie jesteście przygotowani na wizytę, to warto skorzystać z tego łatwego przepisu, by podać na stół coś na ząb.
Składniki:
250 dag makaronu włoskiego kokardki lub spiralki
1/2 opakowania sera feta
1/2 świeżego brokuła
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak by był al dente. Brokuła wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5-10 min aby się nie rozgotował, a zachował lekką twardość. Po ugotowaniu makaron i brokuły studzimy, następnie rozdrabniamy kwiat brokuła na nieco mniejsze cząstki. W międzyczasie do kubeczka wlewamy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Można odstawić do lodówki na 1/2 godzinki. Kroimy ser feta w średnią kostkę. Po czym mieszamy wszystkie składniki sałatki i lekko doprawiamy solą jeśli uznamy, że jest potrzebna. Ja osobiście nie dodaję już soli, gdyż ser feta jest dosyć słony. Sałatka jest gotowa do spożycia.
jutro wypróbuję ,apetycznie wyglada na pewno tak też smakuje :-))
OdpowiedzUsuń