27 kwi 2013

Drożdżówki z kruszonką

Lubię drożdżowe wypieki zwłaszcza na słodko, dlatego w mojej lodówce nie może zabraknąć świeżych drożdży, bo nigdy nie wiadomo kiedy w głowie zrodzi się pomysł na coś pysznego. Przepis na domowe drożdżówki jest prosty i szybki, dlatego ostatnio często z niego korzystam.

Przepis:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
szczypta soli

Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru, dodać podgrzane mleko wymieszane z żółtkami i cukrem i delikatnie wymieszać. Połączone składniki wymieszać drewnianą łyżką, a na końcu dodać tłuszcz. Ja robiłam ciasto w misce tupperware, więc po drugim otworzeniu miski formuje z ciasta bułeczki i układam na blasze. Następnie posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w temp. 180-200C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz