8 lut 2016

Zapiekanka mięsna z makaronem

Zapiekane dania ubóstwiam, dlatego często je przygotowuję, nie ukrywam też nigdy swojej miłości do makaronu. Jeżeli mogę połączyć dwa w jednym to chętnie to robię i rozkoszuję się ulubionymi smakami.
Tym razem zapiekanka z mięsem mielonym i pomidorami, która jest tak banalna w przygotowaniu i szybka, że polecam ją każdemu kto ma sentyment to kuchni włoskiej, a nie lubi się przemęczać w kuchni. Ponieważ tego typu dania wywodzą się właśnie z kuchni włoskiej, a ja jestem jej wielbicielką, to też nie odmawiam sobie podobnych przyjemności.


Składniki:
250 gram makaronu fusilli
500 gram mięsa mielonego
1 puszka pomidorów w kostce
ser żółty tarty lub w plastrach 10 dag
sól
pieprz
oregano
1 cebula - opcjonalnie 2 ząbki czosnku
natka pietruszki
oliwa do smażenia cebuli

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na oliwie podduszamy pokrojoną cebulę w kostkę, dodajemy puszkę pomidorów, oraz mięso mielone i mieszamy składniki doprowadzając do zagotowania. Dodajemy sól, pierz, oregano.
Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu łączymy go z przygotowanym sosem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem wykładamy do żaroodpornego naczynia i pokrywamy żółtym serem. Zapiekamy  20-30 min w temp 160C Smacznego!





1 komentarz: