Składniki na ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
skórka ze świeżej cytryny
1 łyeczka tartego cynamonu
cukier puder do posypania
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Jajka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, która powinna być jeszcze ciepła, ale nie gorąca, a na koniec dodałam startą skórkę cytrynową.
Całość mieszamy i wylewamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę. Na wierzchu ciasta układamy wypestkowane umyte śliwki, które pokroiłam na ćwiartki. Po wierzchu posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180C około 40 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
yummy!
OdpowiedzUsuńNic tylko się delektować.
OdpowiedzUsuń