4 gru 2014

Drożdżówka z serem bez wyrabiania

W coraz mroźniejsze grudniowe poranki ma się ochotę zjeść na śniadanie coś ciepłego i słodkiego, co nas rozgrzeje i uszczęśliwi. Takim czymś może być cieplutka świeżutka drożdżówka prosto z piekarnika i filiżanka porannej kawy.
Ten przepis na drożdżówkę jest moim faworytem, bo nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy tylko dzień wcześniej przygotować w misce składniki, a rano wszystko wymieszać i wsadzić do piekarnika i już za niecałą godzinę rozkoszować się pysznym drożdżowym śniadaniem.


Moje ciasto jest z serem, bo akurat tym dysponowałam, ale nie trzeba dodawać nic jak nie ma pod ręką żadnych dodatków, można zrobić kruszonkę, która smakuje wyśmienicie na cieście drożdżowym, a można dodać rodzynek czy suszonej żurawiny by wzbogacić smak drożdżowego ciasta.

Składniki:
7-8 dag świeżych drożdży
1 szklanka cukru
4 rozmącone jajka
1/2 szklanki mleka
4 szklanki maki
1 szklanka oleju roślinnego

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce  ściśle według podanej kolejności i umieszczamy miskę w lodówce na całą noc. Ja dodatkowo przykrywam miskę folia aluminiową lub spożywczą, by mocny aromat drożdży nie "namieszał" mi w lodówce.


Na następny dzień rano mieszamy wszystkie składniki w misce, jeśli chcemy możemy dodać rodzynek lub żurawiny, następnie wykładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy i wkładamy do piekarnika na około 45 minut . Temperatura pieczenia 180C.
Ja dodałam na wierzch sera białego z cukrem waniliowym.




1 komentarz:

  1. Tego typu drożdżówa kojarzy mi się z moją babcią....wiejska serowa drożdżówka i świeże mleko prosto od krówki :) Pychota! Muszę wypróbować przepis ...

    OdpowiedzUsuń