22 wrz 2014

Makaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem

Przepis zaczerpnięty z bloga, kóry uwielbiam obserwować Moja mała kuchnia - propozycja Pani Ani nieco różni się od mojej, ponieważ ja nie użyłam mozzarelli, za to dodałam koziego sera oraz pominęłam zielony groszek. Makarony dominują w moim menu, a ten przepis bardzo mi się spodobał, ponieważ bardzo lubię bakłażana i wszelkie kombinacje z pastą w roli głównej.
Do dania w moim wykonaniu użyłam:
1 bakłażan
250 gram makaronu świderki
tarty parmezan
oliwa z oliwek
kilka plastrów koziego sera
300 gram pomidorów pelati z puszki


Umytego bakłażana pokroiłam w plastry grubości około 0,5 cm i usmażyłam na oliwie. Następnie poddusiłam pomidory pelati z dodatkiem pieprzu i soli.Ugotowałąm makaron al dente w osolonej wodzie i zmieszałam go dokładnie z powstałym sosem pomidorowym.
Natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę napełniłam warstwą makaronu, posypałąm parmezanem i poukładałam warstwę plastrów z bakłażana. Następnie połozyłam kolejną warstwę makaronu, znowu bakłażany, a na wierzchu połozyłam plastry sera koziego i zapiekłam w piekarniku 20 minut.
Danie smakowało wyśmienicie. Dziękuję za inspirację Ani.


Włoskie smaki



3 komentarze:

  1. Świetne, zwłaszcza dla takiej miłośniczki bakłażana jak ja ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna zapiekanka. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi apetycznie :) pozdrawiam, przepisy-mlodej-mezatki.blog.pl:)

    OdpowiedzUsuń