29 mar 2014

Makaron z oliwkami i czosnkiem

To, że kocham śródziemnomorskie jedzenie powtarzam już do znudzenia, ale to prawda i wszelkie kombinacje makaronowe pochłaniam z nieskrywaną zachłannością. Tym razem bardzo proste danie, ale szczegół tkwi właśnie w prostocie, no i kuchnia włoska to właśnie prostota.
Od jakiegoś czasu smakuję makaronowe produkty "Bartolini" i muszę przyznać, że zaskakują mnie doskonałą jakością i w niczym  nie ustępują włoskim makaronom, a  różnorodność kształtów i smaków jest naprawdę imponująca. Serdecznie polecam te pasty makaronowym pożeraczom takim jak ja.



Składniki:
250 gram trójkolorowego makaronu
czarne oliwki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Gotujemy makaron w osolonej wodzie tak by był al dente. Ja wybrałam kolorowy makaron, który nie tylko ładnie wygląda na talerzu, ale także fajnie smakuje.
Na patelni z oliwą smażymy posiekany czosnek, na koniec  dodajemy oliwki - ilość zależna od przyrządzającego posiłek. I na patelnie z czosnkiem i oliwkami dodajemy ugotowany makaron mieszając delikatnie wszystkie składniki, tak by nasz makaron nabrał czosnkowo - oliwkowego aromatu. Nakładamy na talerz i posypujemy startym serem typu parmezan. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz