22 sty 2014

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem

Za oknem zimno i ślisko aż się nie chce z domu wychodzić. Zabrałam się za przygotowywanie obiadu, ale chodziły dziś po mnie smaki na coś słodkiego i ta myśl nie dawała mi spokoju. Zajrzałam na moje ulubione blogi ze słodkościami i przypomniałam sobie o drożdżach w lodówce, z którymi coś trzeba zrobić. No i znalazłam pomysł! A z racji tego, że moją uwagę przykuła nowa akcja z udziałem rogalików, to postanowiłam, że dzisiaj na deser będą rogaliki nadziewane jabłkami i dżemem truskawkowym.

Składniki:
5 dag świeżych drożdży
500 gram mąki
1 szklanka mleka
75 gram margaryny
sól
1/4 szklanki cukru
1/2 cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko - do smarowania

Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru w małym naczyniu. Mąkę mieszamy z cukrem w dużej misce. Podgrzewamy mleko razem z margaryną i po jej rozpuszczeniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie do mleka dodajemy rozpuszczone drożdże i wlewamy wszystko do miski z mąką dodając resztę składników. Z powstałej mieszanki wyrabiamy ciasto drożdżowe, które powinno być elastyczne i lśniące. Po ugnieceniu odstawiamy na 1 godzinę pod ściereczką.



Po godzinie dzielimy ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżce dżemu lub innego nadzienia. Ja zrobiłam II połowę z jabłkami ze słoika, które wykorzystuję na szarlotkę. 
Trójkąty zawijamy w rogaliki i układamy na blasze. Smarujemy żółtkiem by nabrały pięknego złotego koloru. Pieczemy około 15-20 minut w temp.180C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Rogaliki są pachnące miękkie i na prawdę smaczne. Myślę, że następnym razem zrobię je ze słodkim serem lub czekoladą. Smacznego!

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie wypieki:) smaczne i pachnąca, iście domowe!:) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń