20 cze 2013

Ciasto truskawkowe z kruszonką


W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć wypieków z truskawkami, dlatego dziś przyszła mi ochota na takie właśnie ciasto. Najpyszniejsze jak zwykle jest ciepłe prosto z piekarnika, a jeszcze lepsze na takie upały z gałką lodów waniliowych.

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg umytych i odszypułkowanych truskawek


Jajka trzeba utrzeć z cukrami, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu rozpuszczoną margarynę i wszystko razem wymieszać. Wylać ciasto na przygotowaną i wyścieloną papierem formę, a na wierzchu poukładać truskawki. Na końcu robimy kruszonkę, którą sypiemy na truskawki.

Kruszonka:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru pudru
Wszystko ugniatamy palcami i posypujemy powstałymi grudkami ciasto.
Pieczemy około 45 minut w 180 C.






3 komentarze:

  1. Ciasto wygląda smakowicie. Uwielbiam kruszonkę, truskawki... i ten smak. Mniam.

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
    http://makeeateasy.blogspot.com/2013/06/podwojna-nominacja-do-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszne! :) Wygląda super!
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry,
    Uprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
    pozdrawiam serdecznie

    Magda

    OdpowiedzUsuń