27 wrz 2015

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Pierwsze ciasto jabłkowe w tym sezonie. Postanowiłam, że będzie to drożdżówka. Pyszna ciepła drożdżówka z jabłkami na weekendowe popołudnie to coś co poprawi nastrój każdemu dużemu i małemu :-)
To ciasto drożdżowe jest przeze mnie szczególnie ulubione, bo nie trzeba go zostawiać by wyrosło, ale zaraz po ugnieceniu, wkłada się je do formy i piecze. Jest łatwe i szybkie, a takie przepisy kocham najbardziej.


Składniki na ciasto:
5 dag drożdży świeżych
2 jajka
2 żółtka
kostka margaryny
1/2 kg mąki pszennej
10 dag cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego


Jajka ubijamy z cukrem, a mąkę przesiewamy na stolnicy, dodając cukier puder oraz rozpuszczone w śmietanie drożdże. Dodajemy utarte z cukrem jajka i siekamy margarynę w kostkę, a następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gdy wszystkie składniki się już połączą w jednolitą regularną masę, dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy każdą z nich.
Pierwszą warstwę kładziemy na blachę, na nią wykładamy owoce. W tym przypadku są to prażone jabłka około 1/2 litra. Po wierzchu posypujemy jabłka cynamonem oraz cukrem waniliowym. Następnie kładziemy drugą warstwę ciasta i tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na około 45 minut w temp 180C.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz