25 maj 2013

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Rabarbar zachwyca swoim kwaskowatym smakiem, bardzo lubię wszelkie ciasta z rabarbarem no i oczywiście kompot. Dziś zrobiłam i jedno i drugie. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania i na pewno nie jest to moje ostatnie ciasto rabarbarowe w tym sezonie.



Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
4 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka wiązek rabarbaru

Ucieramy jajka z cukrami. Rozpuszczamy margarynę w rondelku. Do jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i ucieramy. Na koniec dodajemy stopniowo ciepłą margarynę i mieszamy wszystkie składniki by się połączyły. Wylewamy ciasto na natłuszczoną blachę obsypaną mąką. Następnie układamy na wierzch pokrojony w kostkę rabarbar. Na koniec robimy kruszonkę i posypujemy ciasto po wierzchu.

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki

Ciasto pieczemy około 45minut w temp. 170C.


1 komentarz:

  1. jak drożdżowe z rabarbarem to kruszonka musi być oczywiście;)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń