11 gru 2014

Pizza alla fuet i pieczarki

Nie ma jak pizza w domowym zaciszu zrobiona własnoręcznie. Oczywiście fajnie jak nam przywiozą gotową wypasioną pizzę z mega dodatkami, ale ja coraz bardziej przekonuję siebie i dziecko, że najlepsza pizza to jest ta, którą same zrobimy no i same zjemy:). W niczym nie ustępuje pizzy kupne, a skromnie dodam, że zaczyna mi smakować dużo lepiej niż ta od dostawcy. No i najważniejsze - wiem co jem! Sama wiem co nam smakuje i co do niej dodaję, nie ma mowy o dodatkowych spulchniaczach, ulepszaczach i udawanych świeżych produktach. Same plusy.


Składniki na ciasto to mniej więcej :
1,5 - 2 szklanki przesianej mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 dag drożdży
3 łyżki oleju
3/4 szklanki  letniej wody

Napisałam mniej więcej, bo w trakcie wyrabiania ciasta już na samym początku czujemy czy dorzucić nieco mąki lub wody. Ja robię ciasto na wyczucie jak pewnie większość z nas. Chodzi o to by ciasto nie było zbyt twarde, ale elastyczne i gładkie oraz miękkie.
Najpierw w kubeczki drożdże zasypujemy cukrem do rozpuszczenia ich, ja to przyspieszam mieszając je. Następnie na stolnicy przygotowujemy mąkę z solą, dodajemy olej, drożdże i wodę i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto należy odstawić na jakieś 30 -45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy pizzę dłońmi delikatnie masując nasze ciasto.


Sos - ja przygotowuje go z pulpy pomidorowej z dodatkiem oregano. Następnie smaruję nim wierzch ciasta. A później kładę dodatki. W moim wypadku były to podduszone pieczarki z cebulą oraz pokrojony w plasterki fuet hiszpański, który można kupić ostatnio w markecie w okazyjnej cenie. Na sam wierzch sypię starty na grubych oczkach ser. Najlepszy jest ser do pizzy typu mozzarella, który niesamowicie się ciągnie i smakuje wyśmienicie.
Pizzę wkładamy do nagrzanego na 200 C piekarnika i pieczemy około 5 minut. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Witam, ładnie wygląda :). Ale czas pieczenia 5 minut wydaje mi się za krótki , podkreślam słowo "wydaje" , bo ja piekę 10 minut w 230 stopniach , nawet robię tak, że nagrzewam do 250, a po włożeniu ustawiam na 230. Z tym, że ja pieczarek nie podsmażam- daję świeże. Ale..... co kto lubi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pieczarki podduszam z cebulką na maśle, bo takie nam smakują, a ciasto jak widać jest dość cienkie, nie jak typowa domowa pizza dlatego w 200 - 220C wystarcza mu 5 minut, wszystko zależy od szefa kuchni:) Pozdrawiam

      Usuń