Mój pomysł na kisz to brokuły z czosnkiem, bo komponują się ze sobą chyba najlepiej.
A sam przepis jest naprawdę delikatny i smaczny i fajnie, że są takie dania, które urozmaicają codzienne spowszedniałe menu, a co lepsze można komponować własne dodatki według upodobań.
Oto składniki na quiche:
5-6 jajek
1 szklanka mleka
około 1/2 łyżeczki soli - można dać mniej
1/2 szklanki śmietanki - ja dodałam gęstego jogurtu greckiego
1/2 szklanki mąki
1 łyżka masła
1 spory ząbek czosnku lub 2 mniejsze
1 średni brokuł
Mleko, masło, jajka, śmietanę, sól i mąkę dokładnie mieszamy w naczyniu tak by składniki się połączyły, można zmiksować by powstała gładka masa. Ząbek czosnku siekamy na drobniutką kosteczkę i dodajemy na masy dokładnie mieszając by połączył się z ciastem. Wylewamy tak przygotowaną mieszankę na formę, którą wcześniej natłuszczamy. Następnie kładziemy na wierzch ugotowany wcześniej brokuł. (brokuł ma być al dente, nie powinno się go rozgotować)
Wkładamy formę do piekarnika na około 20-25 minut w temp. 190C. Po tym czasie ciasto powinno być już ścięte i lekko zarumienione, wtedy możemy dodać tartego parmezanu na wierzch i dopiec kisz jakieś 5 minut. Jemy jeszcze ciepłe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz