Ten przepis na drożdżówkę jest moim faworytem, bo nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy tylko dzień wcześniej przygotować w misce składniki, a rano wszystko wymieszać i wsadzić do piekarnika i już za niecałą godzinę rozkoszować się pysznym drożdżowym śniadaniem.
Moje ciasto jest z serem, bo akurat tym dysponowałam, ale nie trzeba dodawać nic jak nie ma pod ręką żadnych dodatków, można zrobić kruszonkę, która smakuje wyśmienicie na cieście drożdżowym, a można dodać rodzynek czy suszonej żurawiny by wzbogacić smak drożdżowego ciasta.
Składniki:
7-8 dag świeżych drożdży
1 szklanka cukru
4 rozmącone jajka
1/2 szklanki mleka
4 szklanki maki
1 szklanka oleju roślinnego
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce ściśle według podanej kolejności i umieszczamy miskę w lodówce na całą noc. Ja dodatkowo przykrywam miskę folia aluminiową lub spożywczą, by mocny aromat drożdży nie "namieszał" mi w lodówce.
Na następny dzień rano mieszamy wszystkie składniki w misce, jeśli chcemy możemy dodać rodzynek lub żurawiny, następnie wykładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy i wkładamy do piekarnika na około 45 minut . Temperatura pieczenia 180C.
Ja dodałam na wierzch sera białego z cukrem waniliowym.
Tego typu drożdżówa kojarzy mi się z moją babcią....wiejska serowa drożdżówka i świeże mleko prosto od krówki :) Pychota! Muszę wypróbować przepis ...
OdpowiedzUsuń