Przepis;
Kilka świeżych średnich sliwek
3 łyżeczki brązowego cukru\
1/2 łyżeczki tartego cynamonu
3 łyżki masła
kilka kropel soku z cytryny
Śliwki myjemy i usuwamy pestki krojąc je na połowki. Roztapiamy masło na patelni i gdy się rozpuści wrzucamy sliwki. Następnie dodajemy cukier trzcinowy i sok z cytryny i delikatnie obracamy śliwki drewnianą szpatułką. Czynność powtarzamy kilka razy by z żadnej strony owoce się nie przypaliły. Na koniec dodajemy cynamon i jeszcze kilkakrotnie przewracamy śliwki na patelni. Na koniec dodałam odrobinę wiórek kokosowych na prośbę córki. Po kilku minutach przysmak jest gotowy i można zajadać go na deser.
Można śmiało podać do naleśników.
Mmm, też mam karmelizowane śliwki - smakują wybornie :)
OdpowiedzUsuńPychotka.Kochane śliweczki
OdpowiedzUsuń