12 gru 2014

Muffinki marchewkowo imbirowe

Mam swój sprawdzony przepis na ciasto z marchewką i od czasu do czasu go modyfikuję i próbuję innych jego form. Tym razem ciasto marchewkowe z dodatkiem świeżego imbiru w odsłonie muffinkowej. Myślę, że pomysł był trafiony i już obmyślam kolejny pomysł na muffinki z udziałem marchewki.


Składniki :
1 szklanka oleju
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1i 1/2 szklanki mąki
1i 1/2 szklanki tartej marchewki - na najmniejszych oczkach
1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru


Cukier z olejem miksujemy, dodajemy resztę sypkich składników oraz jajka, wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia, na samym końcu dodajemy startą marchew oraz tarty imbir i mieszamy ciasto.
Następnie przekładamy ciasto do formy na muffinki . Wkładamy do piekarnika na okołó 20-25 minut w temp. 180 C. Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 smacznych muffinek.



Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy ciastka lukrem. Ja swój zrobiłam o smaku cytrynowym gdyż świetnie komponuje się z imbirowym aromatem. A na koniec użyłam kupnej posypki do ciast.
Muffinki są wilgotne dzięki marchewce i naprawdę smaczne. Serdecznie namawiam do wypróbowania przepisu.

Lukier domowy cytrynowy: wyciskamy sok z połówki cytryny i dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru. Energicznie mieszamy składniki do całkowitego rozpuszczenia cukru.

1 komentarz: