16 maj 2014

Pizza kebabowa z kurczakiem

Wariacje z pizzą ostatnio coraz lepiej mi wychodzą. A, że chwilowo przejadła nam się tradycyjna pizza z pomidorami i serem, to próbujemy nowych smaków i sprawdzamy z czym jeszcze można pofantazjować:
Przy okazji gotowania wywaru z udek kurczaka zostało do obskubania mięsko, które wykorzystałam do pizzy.
Składniki na ciasto"
1,5 szklanki mąki
5 dag drożdży
1/2 szklanki letniej wody
sól
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru

Wyrabiamy ciasto na pizzę i zostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie delikatnie rozwałkowujemy ciasto i układamy na blasze, następnie nakładamy farsz z kurczaka i polewamy sosem.

Farsz:
- ugotowane mięso z 3 udek drobiowych
- przyprawa do gyrosa
- cebulka dymka

Sos
- ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- 1 mała śmietana
- sól i pieprz do smaku
- starty żółty ser

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek do zeszklenia .
Ser ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną dodając soli i pieprzu do smaku. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. 


Po nałożeniu na ciasto farszu oraz sosu, pieczemy pizzę 20 minut w 200C, a po wyjęciu posypujemy świeżą dymką, Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz