31 paź 2014

Tarta z kremem budyniowym i ananasem

Jak się czasem od rana czepi człowieka coś słodkiego to dopóki nie zaspokoi apetytu to nie ma życia. My tak z córką od rana miałyśmy takie właśnie myśli, które nas nachodziły i nie chciały się odczepić. Więc powstał wspólny pomysł na coś słodkiego, coś owocowego, coś kruchego i kremowego. W rezultacie wyszła 'tarta' na kruchym cieście szarlotkowym z kremem budyniowym i świeżym ananasem.


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 żółtka
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z w/w składników wyrobić ciasto i wstawić na 1/2 godziny do lodówki by się schłodziło.
W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową:

2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 kostka masła



 W 3/4 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, a resztę wlewamy do rondla z cukrem i budyniem oraz mąką i podgrzewamy do połączenia składników aż powstanie gęsty budyń - cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodajemy kostkę masła po łyżce i miksujemy na puszystą masę.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na okrąg trochę większy od średnicy okrągłej formy i przekładamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy ugniatając delikatnie by przylegało ściśle do formy. Pieczemy w piekarniku około 25-30 minut w temp. 190 C.
Po upieczeniu u wystudzenia ciasta nakładamy do środka puszystą masę budyniową i dekorujemy świeżym ananasem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz