12 lip 2016

Ciasto ucierane z czarną porzeczką

Ciasta ucierane są szybkie,smaczne i puszyste, zatem najlepsze na popołudniowe słodkie zachcianki. Moja propozycja kierowana jest szczególnie dla amatorów kwaskowych owoców, a zwłaszcza tych sezonowych naszych rodzimych. Kocham lato nie tylko za słońce i ciepłe długie dni, ale właśnie za te przepyszne owoce, których nie mają w gorących nadmorskich krajach. Nasze czarne porzeczki, czerwone i białe oraz agrest czy maliny i czernice nie są gorsze od innych egzotycznych owoców.
Sezon na nie trwa krótko zatem nacieszmy się nimi póki mamy taką możliwość.



Składniki:
1 margaryna
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
garść porzeczek (owoce do wyboru, do koloru:))
cukier puder jako posypka



Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrami. Do jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy ze sobą. Na koniec dolewamy jeszcze ciepłej margaryny i mieszamy ciasto. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem formy i układamy na wierzchu przygotowane , umyte i osuszone owoce.( mogą być też mrożone). Pieczemy około 40 minut w 180C. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze: