28 cze 2014

Brokuły zapiekane w cieście francuskim

Wpadł mi do głowy jak się okazało w praktyce, całkiem niezły pomysł kulinarny z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Otóż jak co dzień wracając z pracy głowiłam się co tu dziś zrobić na obiad, wiedziałam tylko, że w lodówce od kilku dni leży schłodzone ciasto francuskie, które trzeba wreszcie do czegoś wykorzystać oraz brokuły, które też  już pierwszej świeżości nie były. no ale ja wychodzę z założenia, że wszystko da się jakoś wykorzystać. I pomyślałam sobie, że ciasto francuskie plus brokuły to nie jest złe połączenie, jeśli się to jeszcze czymś doprawi to może wyjść coś naprawdę fajnego.


Zrealizowałam zamierzony cel: obgotowane kwiatuszki brokuła ułożyłam w surowym cieście francuskim, posypałam posiekanym w kosteczkę świeżym czosnkiem oraz pieprzem i odrobiną soli, zapakowałam w "poduszeczkę" i włożyłam do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zajadałyśmy się z córką pysznym calzone ze wspaniałym zielonym nadzieniem. Polecam gorąco taki sposób wykorzystania francuskiego ciasta i jarzyn, to naprawdę pyszne danie, można podać je z sosem czosnkowym lub innym według własnej inwencji.

Składniki:
1 porcja schłodzonego ciasta francuskiego
1 świeży brokuł
sól i pieprz do smaku
1-2 ząbki czosnku



Wegetariański obiad III

5 komentarzy: