Zrealizowałam zamierzony cel: obgotowane kwiatuszki brokuła ułożyłam w surowym cieście francuskim, posypałam posiekanym w kosteczkę świeżym czosnkiem oraz pieprzem i odrobiną soli, zapakowałam w "poduszeczkę" i włożyłam do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zajadałyśmy się z córką pysznym calzone ze wspaniałym zielonym nadzieniem. Polecam gorąco taki sposób wykorzystania francuskiego ciasta i jarzyn, to naprawdę pyszne danie, można podać je z sosem czosnkowym lub innym według własnej inwencji.
Składniki:
1 porcja schłodzonego ciasta francuskiego
1 świeży brokuł
sól i pieprz do smaku
1-2 ząbki czosnku
Bardzo fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńIle obiadowych porcji z tego wychodzi?
OdpowiedzUsuńdla 2 osób starczy na drugie danie:)
UsuńA płat ciasta to taki standardowy 275g? :)
UsuńNie. To była wersja XXL .
Usuń