Pośród dziesiątek przepisów w internecie znalazłam jeden w miarę prosty, który mojej dziesięcioletniej córce nie sprawił najmniejszego problemu. W końcu pierniczki to jej inicjatywa, a więc do dzieła!
Składniki:
75 dag mąki
1/4 l miodu
25 dag cukru
2 jaja
7 dag masła
sól
przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżki smalcu
odrobina soku z cytryny
Roztapiamy masło i smalec, dodajemy płynny miód i cukier i jajka i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy resztę sypkich składników i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość 0,5cm i wykrawamy z ciasta pierniczki foremkami.
Pieczemy na blasze wyłożonej pergaminem przez około 15 minut w temp. 180C.
Oczywiście pierniczki można udekorować lukrem, cukierkami czy czekoladą. Nasze są "saute", ale po leżakowaniu w puszce kiedy zmiękną pokryjemy je białym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz