Ciasta ucierane to jedne z najfajniejszych ciast z owocami. Robi się je dość szybko, a smakują wyśmienicie i w zasadzie można je piec z każdymi owocami sezonowymi. Uwielbiam takie ciasto jeszcze ciepłe, jest takie pachnące i puszyste, że chyba każdemu ciężko się oprzeć by nie skosztować go na ciepło.
Ty razem wypróbowałam takie ciasto z dodatkiem świeżych brzoskwiń i naprawdę wyszło smakowite.
Składniki:
4 jajka
1 kostka stopionej margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
kilka świeżych obranych ze skórki brzoskwiń
cukier puder do posypania ciasta
Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrami. Do jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy ze sobą. Na koniec dolewamy jeszcze ciepłej margaryny i mieszamy ciasto. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem brytfanny i układamy na wierzchu pokrojone kawałki brzoskwini. Pieczemy około 40 minut w 170C. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Pieke go już któryś raz i zawsze wychodzi. Dzieci sie nim zajadają do tego stopnia że robię z podwójnej porcji :) dzięki za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za zajrzenia na bloga i cieszę się, że przepis się przydał.Pozdrawiam
UsuńRobiłam dzis , wyszedł fantastyczny !!
OdpowiedzUsuńwstawiłam do piekarnika :) czekam na efekt koncowy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:) Daj znać jak wyszło.pozdrawiam
UsuńI ZNÓW SIEDZI W PIEKARNIKU, TYM RAZEM Z DODATKIEM SKÓRKI Z POMARAŃCZY - WYCHODZI SMACZNY, MOKRY I PRZEPIĘKNIE PACHNIE :)
OdpowiedzUsuńMmm już czuję ten zapach skórki pomarańczowej...:)
UsuńZrobilam i wyszlo pyszne, troszke zmodyfikowalam bo na wierzch alam kruszonke i lukier, Dziekuje za fajny przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadł do gustu ,smacznego!
Usuńszukalam takiego przepisu prostego bez jogurtow i innych super dziekuje
OdpowiedzUsuńświetny przepis, syn zajadal sie dzięki
OdpowiedzUsuńPieczesz w termoobiegu?
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzyc masla zamiast margaryny.
OdpowiedzUsuńOczywiście
OdpowiedzUsuńCzy można użyć oleju zamiast margaryny czy masła?
OdpowiedzUsuńCzy można użyć brzoskwiń z puszki zamiast świeżych.?
UsuńMam 68 lat i to ciasto robię poraz pierwszy.wlasnie wyjęłam składniki
OdpowiedzUsuńZrobilam i ja. Z polowy porcji, zamiast brzoskwin czastki mandarynek.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne
A mogę spytać o wymiar blaszki...
OdpowiedzUsuń