31 sty 2016

Tarta z jeżynami


Tarty to świetny pomysł na połączenia maślanego ciasta z owocami. Bardzo je lubię i smakują mi z każdym dodatkiem. Uwielbiam też tarty wytrawne, ale to już nieco inna bajka, bo zdecydowanie częściej dopada mnie chcica na coś słodkiego. Tym razem wykorzystałam owoce z zamrażarki, które zbierałam latem u mamy w ogrodzie. Czasem dodaję czernic do kompotu, ale tym razem wypełniły pyszną tartę. Na ciepło skradnie Wasze podniebienia. Z dodatkiem gałki lodów...hmmm niebo w gębie.


Ciasto:
2 żółtka
150 gram zimnego masła
80 gram cukru pudru
240 gram mąki

Wyrabiamy delikatnie ciasto ze składników i wsadzamy do lodówki na jakieś 2 godziny do schłodzenia.
Po tym czasie wyjmujemy i odcinamy 2/3 ciasta,delikatnie rozwałkowujemy i umieszczamy w formie do tarty. Pieczemy w 180C z obciążeniem przez około 10 minut, następnie bez obciążenia 15minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i układamy owoce. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnych deserów, to pospać można jeżyny po wierzchu cukrem. Natomiast na wierzchu owoców kładziemy paseczki z reszty ciasta według własnego uznania. Można w kratkę, można w paski.
Tartę wkładamy do piekarnika na około 25-30 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!