27 wrz 2015

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Pierwsze ciasto jabłkowe w tym sezonie. Postanowiłam, że będzie to drożdżówka. Pyszna ciepła drożdżówka z jabłkami na weekendowe popołudnie to coś co poprawi nastrój każdemu dużemu i małemu :-)
To ciasto drożdżowe jest przeze mnie szczególnie ulubione, bo nie trzeba go zostawiać by wyrosło, ale zaraz po ugnieceniu, wkłada się je do formy i piecze. Jest łatwe i szybkie, a takie przepisy kocham najbardziej.


Składniki na ciasto:
5 dag drożdży świeżych
2 jajka
2 żółtka
kostka margaryny
1/2 kg mąki pszennej
10 dag cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego


Jajka ubijamy z cukrem, a mąkę przesiewamy na stolnicy, dodając cukier puder oraz rozpuszczone w śmietanie drożdże. Dodajemy utarte z cukrem jajka i siekamy margarynę w kostkę, a następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gdy wszystkie składniki się już połączą w jednolitą regularną masę, dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy każdą z nich.
Pierwszą warstwę kładziemy na blachę, na nią wykładamy owoce. W tym przypadku są to prażone jabłka około 1/2 litra. Po wierzchu posypujemy jabłka cynamonem oraz cukrem waniliowym. Następnie kładziemy drugą warstwę ciasta i tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na około 45 minut w temp 180C.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


26 wrz 2015

Monte Snack - testowanie produktu

Znowu miałam możliwość przetestowania nowego produktu zanim znajdzie się w sklepach i tym razem była to mleczna kanapka. Produkt nie tylko dla dzieci, bo i dorośli czasem mają ochotę na coś słodkiego i mlecznego zarazem.
Nie będę ukrywać, że ja osobiście jestem zawiedziona tym produktem. Mleczna kanapka kojarzy się z czymś lekkim, mlecznym, małym, a przede wszystkim smacznym. Mnie ta kanapka nie smakuje.
Uważam, że jest zbyt ciężka jak na "mleczny produkt" i zbyt tłusta jak na coś co ma kojarzyć się ze zdrowym posiłkiem. Bo przecież taką kanapkę chętnie wrzucimy dziecku do tornistra na drugie śniadanie, a i dzieci z przyjemnością po nią sięgną.
Smak nie zaskakuje, jest nieco orzechowy i nieco czekoladowy, biszkopt - żadna rewelacja.
Ja po skosztowaniu Monte Snack wiem, że nie będę ich kupować, ani polecać choć szczerze bym chciała, ale muszę być uczciwa.


Dodam, że mojej córce smakuje, sąsiadce też, więc nie wszyscy podzielają moją opinię.
Podsumowując - kanapka jest przeznaczona dla dzieci, więc jeśli im smakuje to już plus. Natomiast należy się zastanowić czy każde dziecko może sobie pozwolić na porcję dodatkowych kalorii w postaci słodkiego kakaowego biszkopta, przełożonego mleczno orzechowym kremem i czekoladą...

Kanapka waży 29 g i z opisu wynika, że w 100 g jest aż 27,8g tłuszczu co nam daje około 8,5 g tłuszczu na kanapkę czyli prawie 1/3 Monte to sam tłuszcz, a jest tam jeszcze cukier i inne składniki niekoniecznie dobre dla zdrowia. Wybór oczywiście należy do Was.

15 wrz 2015

Naleśniki z jeżynami i serem

Koniec lata to najlepszy okres na korzystanie z dobrodziejstw natury. Mamy teraz wysyp malin i jeżyn, które uwielbiam. Oczywiście najlepiej smakują prosto z krzaczka, ale jak mamy ich pod dostatkiem to warto wykorzystać je w kuchni i przyrządzić jakieś pyszne danie lub deser.
Ja pierwszy raz wykorzystałam czernice w taki właśnie sposób i myślę, że nie ostatni. Przygotowałam naleśniki z nadzieniem o smaku sera i jeżyn. Naprawdę smaczne, a jakież kolorowe!




Przepis na ciasto naleśnikowe każdy zna i każdy robi je tak jak lubi. Jedni z mlekiem inni z wodą, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta i smażę je na oleju, natomiast inni na skórce od słoniny. Słowem - tyle przepisów ile gospodyń. Ja jednak chciałam skupić się na nadzieniu z czernicami.


Przepis na nadzienie serowo czernicowe

250 gram twarogu
garść świeżych jeżyn
odrobina cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki mieszamy ze sobą, można zmiksować i smarować nimi naleśniki.
Ja polałam je również po wierzchu twarogową mieszanką i ozdobiłam owocami.
Smacznego!